General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

Andrea Cirera ha viatjat recentment al Senegal per col·laborar amb l’ONG “Amigos de Buba”. L’organització porta a terme la seva activitat a Warang, un petit poble de l’Ajuntament de Malicounda, a 70 km de Dakar.

L’ONG “Amigos de Buba”

“Amigos de Buba” és una entitat mallorquina composta majoritàriament per dentistes però també per professionals d’altres àrees com per exemple metges de diverses especialitats, protèsics, matrones, professors o periodistes. Viatgen a Warang dues vegades a l’any.

El seu objectiu és pal.liar el dèficit de salut dental que afecta la seva població, la qual no pot accedir de cap altra manera a un dentista.

 

Andrea Cirera al Senegal

Foto: Francisco Ubilla

 

Segons l’OMS, a Àfrica la proporció d’odontòlegs per cada habitant és aproximadament d’un entre 150.000 persones. La proporció als països desenvolupats és d’un entre 2000. La manca de dentistes, d’educació en la higiene i cura de les dents i la pobresa en general incideix negativament en la salut bucodental de la població, que sovint presenta càries, infecció i mancança de peces.

Els reptes de l’ONG a Warang

Andrea Cirera al Senegal

Foto: Francisco Ubilla

 

Warang és un petit poble africà que només presenta asfalt al carrer principal. La resta de vies són de terra. Com a la majoria de pobles del Senegal, no existeix una estructura educativa sòlida que ajudi a instaurar una cultura d’higiene i salut bucal.

Andrea Cirera al Senegal

Foto: Francisco Ubilla

 

Més del 70% de la població té problemes dentals i a la manca d’educació en aquest sentit, s’hi afegeix la ingesta generalitzada de begudes ensucrades.

Tal com ja vàrem explicar al post anterior, els sucres faciliten l’acumulació de placa bacteriana i, conseqüentment, l’aparició de càries.

L’Hospital

A l’hospital els voluntaris han treballat llarguíssimes jornades per atendre al màxim nombre de persones possible. Durant l’estada dels membres d'”Amigos de Buba” s’han hagut d’instal·lar dos camions – clínica addicionals per duar a terme operatòries dentals i endodòncies.
Llargues cues de pacients s’hi han aplegat cada dia fins al punt de ser ateses unes 150 persones diàries.

Andrea Cirera al Senegal

Foto: Francisco Ubilla

 

Un altre hàndicap ha sigut l’abastiment intermitent i/o insuficient de corrent elèctric per a extraccions i creació de pròtesis. Els dentistes han treballat amb llums frontals i, sovint, han hagut d’utilitzar el llum dels seus telèfons mòbils per il·luminar la boca dels pacients. Malauradament, a causa de l’alta demanada molts pacients no ha pogut ser atesos i haurà d’esperar mesos perquè el puguin tractar.

Com podem ajudar?

Els voluntaris de l’ONG davant d’aquesta situació d’impotència demanen més voluntaris i ajudes. “Amigos de Buba” no rep suport econòmic de cap institució i només se sustenta gràcies a la generositat dels seus associats i a l’organització d’actes socials.

Andrea Cirera al Senegal

Foto: Francisco Ubilla

 

Des de Salut Dental Penedès volem agrair la important tasca que està duent a terme aquesta ONG i contribuir a la difusió del seu projecte al Senegal.
Per saber més sobre “Amigos de Buba” i/o fer-se soci visiti la seva web www.amigosdebuba.org

Fotos: Francisco Ubilla