General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

En l’àmbit general, el sucre és un ingredient del qual s’abusa en l’alimentació diària occidental. Existeix una íntima relació entre el consum de sucre i la salut dental. I no només afecta la boca, l’OMS recomana reduir la ingesta de sucre per a evitar malalties com l’obesitat, la diabetis o cardiopaties. Alhora, també adverteix sobre que el sucre no és necessari des del punt de vista nutricional.

El sucre i les càries

Si ens centrem en la nostra salut bucal, el sucre pot causar diverses patologies, però la més generalitzada és la càries. De fet, s’ha demostrat que el sucre és la causa principal de les càries.

Existeix una relació directa entre la ingesta de sucre i el mantell àcid que es crea en la nostra cavitat bucal. Es tracta d’un procés en el qual entra en joc la placa bacteriana, que gràcies al sucre és capaç de produir àcid. Aquesta substància és corrosiva i pot erosionar l’esmalt.

Al final a més placa bacteriana i més sucre, més àcid capaç de foradar l’esmalt.

El sucre i la salut dental dels nens

El sucre i els nens

Les càries afecten també els nens i en edats cada vegada més primerenques. Això es deu a la seva alta exposició al sucre a través de caramels, brioixeria i begudes industrials. Per això, des de Salut Dental Penedès aconsellem prestar especial atenció a la dieta i a la higiene bucal dels més petits.

Com prevenir els efectes del sucre sobre les dents?

A continuació oferim una llista de recomanacions per a prevenir els efectes del sucre en la nostra dentadura.

  • Raspallar les dents després dels menjars i de forma correcta per a evitar l’increment de placa bacteriana. Recordem que la placa bacteriana és el brou de cultiu perfecte per al sorgiment de l’àcid i en conseqüència, les càries.
  • Utilitzar el fil dental, raspalls interdentals o irrigador interdental en funció de les necessitats de cada cas.
  • Moderar la ingesta de sucre substituint aquells aliments més ensucrats per uns altres més saludables. Per exemple podem substituir la brioixeria de l’esmorzar o del berenar per una peça de fruita. També podem prendre aigua o te en lloc de begudes industrials ensucrades (entre elles els sucs envasats). O bé canviar les llaminadures per algun fruit sec.
  • Evitar picar entre hores, perquè en la majoria dels casos són moments en els quals no podem raspallar-nos les dents com cal.
  • No oblidar la visita a l’higienista dental, que ens ajudarà a suprimir les restes de placa que no podem eliminar a casa.

Seguint aquestes pautes per a mitigar els efectes de la relació entre el sucre i la salut dental reduirem dràsticament el volum de càries en la nostra boca i lluirem un somriure sa i bonic.

Demani cita per una revisió o neteja >