General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

A la pràctica dels castells, la seguretat dels seus membres, especialment de la canalla que forma el pom de dalt, és una prioritat fonamental. Els Castellers de Vilafranca, coneguts per la seva excel·lència en el panorama casteller, han adoptat en els darrers anys mesures avançades per protegir els seus integrants més joves. Entre aquestes mesures destaca l’ús de protectors bucals personalitzats, desenvolupats per la nostra clínica.

Una mesura pionera

Els Castellers de Vilafranca van ser els primers a implementar l’ús de protectors bucals per a la canalla. Segons explica Joan Badell, director de Salut Dental Penedès i expresident de la colla, aquesta iniciativa va sorgir a mitjans de la primera dècada dels 2000 a conseqüència d’algunes caigudes en què els membres del pom de dalt van patir lesions importants: “Els castells, no ens n’hem d’amagar, cauen. En alguna d’aquestes caigudes, els membres del pom de dalt van patir fractures greus, d’ossos i de peces dentals”

Davant d’aquesta situació, i sense esperar les directrius de la Coordinadora de Colles Castelleres, els Castellers de Vilafranca van decidir actuar de manera proactiva. “Des de la clínica, vam proposar a la colla protegir els membres del pom de dalt amb un protector bucal, sempre d’alta competició, evidentment,” afirma Badell. Els resultats no es van fer esperar: durant els primers anys, no es va produir cap lesió bucodental ni cap fractura d’os a la mandíbula, de paladar o de peces dentals.

Salut Dental Penedès, un aliat imprescindible

La clínica, liderada per Joan Badell, va ser clau en aquesta innovació. Badell, que també és casteller, explica que els protectors dentals són similars als utilitzats en esports d’alta competició com el bàsquet, el rugbi i el futbol, i estan fets a mida per a cada infant: “No són protectors estàndards, sinó que qui vol aquest protector, en el cas que estem parlant ara, venen els menors a prendre’s una mida superior i inferior de la seva boca. A partir d’aquí es treu un motlle de la boca de qui rebrà el protector bucal i se li fa a mida.”

Aquesta personalització és especialment important tenint en compte que la majoria dels membres del pom de dalt tenen una dentició mixta, la qual cosa implica que els protectors han de ser reajustats sovint. “El petit desavantatge és que, al ser una dentició mixta, les peces bucals canvien constantment i els protectors no tenen una durada més enllà d’una temporada. Fins i tot, hi ha alguns casos en què se’ls hi ha de repetir o ajustar el protector a mitja temporada,” detalla Badell.

Impacte i resultats positius

Els beneficis d’aquesta iniciativa han estat notables. Oriol Bové, cap de canalla dels Castellers de Vilafranca, destaca la importància de l’ús combinat del casc i del protector bucal per garantir la seguretat dels infants: “Creiem que és una molt bona protecció.” A més, afegeix que el protector dental ha contribuït a reduir significativament les lesions en les caigudes, millorant la seguretat i el benestar dels joves castellers.

La influència d’aquesta mesura no es limita als Castellers de Vilafranca. La Coordinadora de Colles Castelleres, inicialment reticent, va acabar adoptant el protocol desenvolupat per Salut Dental Penedès i el va estendre a la resta de colles. “Primer la coordinadora ens va acusar de no esperar-los i de tirar pel dret, però després va ser la mateixa coordinadora qui va venir perquè els assessoréssim sobre com ho havíem fet i quins resultats havíem obtingut” explica Badell.

En definitiva, la col·laboració entre Salut Dental Penedès i els Castellers de Vilafranca ha estat un exemple d’innovació i compromís amb la seguretat. Aquesta iniciativa no només ha millorat la protecció dels castellers més joves, sinó que també ha establert un nou estàndard per a totes les colles. Com diu Joan Badell, “des de la clínica, estem molt contents de col·laborar en aquest aspecte medico esportiu amb els Castellers de Vilafranca i el seu pom de dalt.” Aquesta col·laboració continua sent un pilar fonamental per garantir la seguretat i la salut de la canalla, assegurant que puguin continuar gaudint d’aquesta tradició amb la màxima protecció possible.