Vint-i-un anys al capdavant d’una clínica dental no es compleixen cada dia. Al gran repte d’oferir de manera sostinguda el millor servei als pacients, se suma la feinada, sovint estressant, de la direcció de l’organització. Moments delicats com la pandèmia o responsabilitats com la gestió de persones o l’administració de l’empresa fan que el treball diari a Salut Dental Penedès sigui tan apassionant com desafiant. De tot això en parlem amb en Joan Badell, fundador i director general de la clínica.
1- Com va ser el naixement de Salut Dental Penedès?
En acabar el estudis, vaig començar a treballar a la clínica dental del Dr. Cort de Vilafranca. Allò em va servir per aprendre i veure que també m’agradava molt gestionar una clínica pròpia des de tots els àmbits i àrees (personal laboral, comunicació, màrqueting, formació, comptabilitat…) i introduir conceptes més avançats i noves tecnologies que en aquell temps poques clíniques tenien. Vaig veure molt clar que malgrat la meva joventut, era el moment oportú, una edat òptima per emprendre, i que amb actitud i amb molta il·lusió pots suplir certes mancances que l’experiència et dona amb el temps. El més important es tenir molta il·lusió i saber cap on vols anar.
Així que l’any 2000 vaig començar amb el projecte d’obertura d’una clínica dental a Vilafranca. El primer pas i molt important va ser buscar un local amb la prioritat que fos molt cèntric. El segon pas, una vegada ja tens la ubicació i els primers dissenys i pressupostos, evidentment és cercar el finançament necessari per tirar endavant el projecte. Com en la majoria d’empreses que comencen de zero, el deute inicial per poder arrencar era important, segurament massa per l’edat que tenia, però a la vida has de ser valent i un punt atrevit, tocant sempre de peus a terra. Arriba el dia que “aixeques la persiana” i no tens pràcticament pacients i moltes factures a pagar, i evidentment que fa respecte però el punt de partida de qualsevol èxit és el desig.
Des del primer moment vaig ser conscient que no podia fallar, i que hi dedicaria totes les hores necessàries i esforços per aconseguir els objectius marcats. Amb una mica de retard sobre el previst, a principis de gener de 2001 vaig obrir Salut Dental Penedès. Érem 5 professionals, i només 2 a jornada completa. Amb el temps les coses van anar funcionant i creixent gràcies sobretot a la confiança dels pacients, a un bon equip professional i a l’aposta per la qualitat i la innovació. L’any 2008 vaig poder fer un nou pas endavant al comprar el local del costat per tal de poder ampliar la clínica, que s’havia quedat petita. Tot i així, aquest any es va iniciar una forta crisi econòmica i vaig ser prudent. Vaig optar per esperar a veure que ens deparava la crisi i com evolucionava l’atur per unir els dos locals. Va ser l’any 2010, quan el pitjor de la crisi econòmica ja havia passat, que vaig ajuntar i remodelar els dos locals i vam passar així a una clínica de 225 m2 i equipada amb 5 boxs dentals. Actualment l’equip el formem 29 professionals; és un orgull per mi haver creat aquests llocs de treball i un honor poder dirigir-los, són unes persones extraordinàries, cadascú amb els seus defectes i virtuts, però tothom molt implicat amb la clínica. La implicació de tots i totes és una part important de l’èxit.
2- I vint-i-un anys després es manté consolidada com la clínica odontològica de referència a Vilafranca…
Entenc que sí, que vint-i-un anys ja et donen molta experiència, i una clínica o qualsevol empresa es pot considerar consolidada, però això no vol dir que et puguis relaxar o que ja ho tinguis tot fet, al contrari, mantenir, innovar i cercar l’excel·lència han de ser sempre objectius i al final el pacient, el consumidor és sempre qui acaba posicionant la clínica allà on li correspon, passa amb totes les empreses. Qui no és resolutiu i eficient tard o d’hora acaba tancant.
3- Una de les evolucions que ha experimentat la consulta és la digitalització. Com és d’important aquest aspecte en la gestió d’una clínica dental?
És molt important la digitalització i còmode. Per una banda et permet treballar amb molta més seguretat i precisió i majoritàriament amb una mica menys de temps de box per al pacient, que sempre ho agraeix, i per altra banda la digitalització també fa que la clínica sigui més respectuosa amb el medi ambient.
4- Les instal·lacions també es reformen constantment. Per què? Ens en podries donar alguns exemples?
Crec que és important anar renovant i invertint per tal que la clínica sigui bonica, cuidi detalls com la decoració, sigui confortable. No cal esperar que les coses es facin velles per ser reemplaçades. Jo soc un gran defensor, i així ho aplico, de la millora contínua. A tots en agrada que allà on anem es tinguin en compte també els petits detalls.
D’exemples, doncs aquest any hem renovat de dalt a baix les dues sales de visites (d’espera), amb uns dissenys d’estil més nòrdics i acollidors perquè volem crear en el pacient, quan ocupi aquestes estances, una sensació d’estar més com a casa que no en una sala de visites mèdica.
5- Què és el que més valoren els pacients de Salut Dental Penedès?
Estic segur que el que té més valor a la clínica és l’equip de professionals que formem part de Salut Dental Penedès, des de recepció i atenció al pacient fins a higienistes dentals, protètics dentals, odontòlegs i especialistes. Un equip empàtic, resolutiu, eficient i en formació constant que sempre oferim solucions per millorar i cuidar la salut bucal de qui ens visita, des de nadons fins a persones d’edat avançada. Després, crec que es valora també el tema de les instal·lacions i sobretot el tracte personalitzat i proper que intentem oferir sempre a tothom qui ens visita. Sempre amb un somriure, això és molt important; s’ha de cuidar també el llenguatge no verbal, la higiene i l’educació.
6- Quines són les últimes tècniques i tractaments que has incorporat?
L’última inversió després del TAC dental ha sigut l’adquisició d’un escàner que ens permet prendre mides de la boca del pacient sense necessitat de posar les típiques pastes de sempre, que tant poc agraden. Per altra banda, aquestes mides, al ser digitals, no cal que cap servei de missatgeria les transporti fins als laboratoris dentals, de manera que contribuïm també a emetre menys CO2 al nostre planeta, per exemple. Si sumem la qüestió energètica, llums de baix consum, reciclatge estricte i la cerca de materials d’un sol ús i alternatives al plàstic sempre que sigui possible, puc dir que em satisfà tenir una clínica respectuosa amb el medi ambient, que tan necessari és que ens hi focalitzem i que tots hem de cuidar i respectar per a un futur millor. En aquest aspecte sí que cal que les administracions i els governs facin nous passos endavant; no és lògic que si optes per aquesta opció més sostenible en aquells materials que sigui possible, acabis pagant un preu més elevat. S’hauria d’incentivar sobretot les petites empreses i segurament això també hauria d’anar lligat a alguns avantatges fiscals.
7- Com és l’equip d’especialistes que t’ajuda a tirar endavant tot això?
A la clínica, tenim professionals de totes les especialitats que exigeix l’odontologia moderna, des d’ortodoncistes, implantòlegs, odontopediatres, periodontòlegs, prostodontòleg, endodontista, especialistes en estètica dental, fins a anestesiòlegs per poder realitzar sedacions conscients i fins i tot un cirurgià maxil·lofacial que ens permet de poder col·locar implants zigomàtics.
8- Què ens dius del futur? Cap a on es dirigeix l’odontologia? Quines evolucions hi haurà en matèria dental en els anys vinents? N’inclouràs alguna a la clínica?
Estic segur que continuarà evolucionant, sempre enfocat cap a una odontologia mínimament invasiva, ràpida i eficaç. I pel que fa a les pròtesis dentals, cada vegada hi haurà materials més resistents, estètics… Una vegada ho tens digitalitzat, doncs és com tot el món tecnològic, que va canviant constantment, tot i que en salut és més lent. La idea i l’objectiu és continuar evolucionant, però sense oblidar que la part més important és l’escolta activa del pacient i explicar-li detalladament quines són les millors solucions per a la seva salut dental. La part més humana i fins i tot el fet d’ajudar quan és necessari no poden ser substituïts mai per tecnologia; el pacient vol ser comprès, escoltat i respectat per sobre de tot.
Desitja saber-ne més sobre nosaltres? Necessita consell o algun tractament? Punxi aquí per contactar amb nosaltres o demanar cita >
0 Comments