Per a molta gent a l’agost arriben les vacances, un esperat moment durant el qual canviem d’hàbits alimentaris i consumim menjars i begudes fredes amb més assiduïtat que de costum. Aquestes modificacions poden desencadenar una dolorosa hipersensibilitat dental durant l’estiu i es deu principalment al contacte directe de l’esmalt dentari amb gelats i begudes molt fredes.
Què és la hipersensibilitat dental?
La hipersensibilitat dental destaca perquè provoca un dolor agut de curta durada (entre 8 i 10 segons). És d’intensitat variada, però mai deixa indiferent a qui la pateix.
Com molts hem experimentat, la hipersensibilitat dental durant l’estiu normalment es produeix quan les dents entren amb contacte amb productes molt freds. També es pot desencadenar quan es prenen aliments molt dolços o molt àcids.
Un cop una part de la dentadura està hipersensibilitzada, no només ens farà mal durant les ingestes. Molt probablement, durant el raspallat dental posterior tornarem a sentir les temudes punxades, la qual cosa dificultarà la correcta higiene de la zona.
Quin mecanisme desencadena la hipersensibilitat dental?
El pas del temps incideix sobre la sensibilitat de la dentadura. L’erosió fa que la part més tova i interior de les dents, anomenada dentina, quedi exposada.
Bé pel pas del temps o a causa d’altres problemes, la dentina, que normalment està protegida per l’esmalt o la geniva, queda desprotegida.
Alguns exemples d’on queda desprotegida la dent:
- Retracció gingival
- Esmalt irregular
- Esmalt trencat
- Esmalt desgastat
- Càries
Tots els punts que acabem d’esmentar fomenten la hipersensibilitat dental durant l’estiu i en general. Com més desprotegit queda l’esmalt, més doloroses són les punxades per hipersensibilitat.
Solució a la hipersensibilitat dental durant l’estiu
En el moment en què comencem a notar dolor quan ingerim begudes fredes o gelats hem de procedir de la següent manera:
- Reduir o eliminar-ne la ingesta fins que ens vegi el nostre odontòleg de confiança
- Demanar cita a l’odontòleg perquè faci una valoració i ens informi de les possibles solucions.
En la majoria de casos el dentista empasta la càries o repara la part malmesa de l’esmalt trencat o desgastat. L’odontòleg també pot oferir una bona solució per cobrir la recessió gingival de la geniva que produeix la hipersensibilitat dental.
Vol saber més sobre la hipersensibilitat dental durant l’estiu? Ha notat dolor o punxades últimament quan pren begudes fredes o gelats? Contacti amb nosaltres o demani cita >