General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

La piorrea o malaltia periodontal és causada per l’acumulació de placa bacteriana en la geniva, concretament en el solc gingival. La malaltia periodontal es desenvolupa en dos estadis diferents: la gingivitis i la periodontitis.

Què és la gingivitis?

Es tracta d’una inflamació de la geniva que es manifesta mitjançant el sagnat, l’enrogiment o irritació, la sensibilitat i sagnat durant el raspallat i l’augment de mida de la geniva a causa de la inflor.

El signe més característic de la malaltia periodontal és el sagnat de la geniva quan ens raspallem les dents. Això significa que està inflamada i li recomanem que visiti el dentista com més aviat millor per evitar mals majors i obtenir un diagnòstic acurat.

Quin és el tractament per a la gingivitis?

El tractament per a la gingivitis comprèn quatre actuacions molt diferents entre si.

  1. Neteja professional per part dels nostres higienistes per eliminar l’acumulació de placa bacteriana que causa la inflamació.
  2. Test bacterià i posterior anàlisi d’aquest.
  3. Raspat o curetatge de les genives per part del/la periodontista (odontòleg/odontòloga especialista en periodòncia).
  4. Formació personalitzada al pacient perquè aprengui a dur a terme una higiene oral correcta i preventiva, consistent en l’ús de fil o raspall interdental més un raspallat circular de 2 minuts després de cada àpat i almenys tres vegades al dia.

Què és la periodontitis o piorrea?

Autor imatge: Jordi March i Nogué. Llicència CC BY-SA 3.0

 

Es tracta d’una forma avançada i molt perillosa de gingivitis que pot ocasionar la pèrdua de peça dental. La geniva, el lligament periodontal i l’os formen el periodonci i l’estructura de sustentació de les dents. L’empitjorament de la inflamació en aquesta zona comporta una pèrdua d’os i posterior caiguda de la dent. Ha de tractar-se com més aviat millor.

L’origen pot ser en un o diversos factors que poden o no coincidir en el pacient. Aquests en són alguns exemples:

  • Acumulació de placa bacteriana
  • Predisposició genètica
  • Maloclusió o mossegada creuada
  • Bruxisme
  • Mals hàbits com fumar en excés
  • Malalties sistèmiques com la diabetis

En la seva fase inicial, la destrucció de l’os afecta com a molt 1/3 de la superfície radicular de la dent. En fases moderades la pèrdua òssia és superior a 1/3 de la superfície radicular de la dent. En fases avançades la pèrdua òssia és major de 2/3 de la superfície radicular de la dent.

En cada pacient la velocitat de desenvolupament de la malaltia és diferent. També pot donar-se en una peça, diverses o en tota la boca depenent de cada cas.

Quin és el tractament per a la periodontitis?

Periodontitis, gingivitis, piorrea

La periodontitis no es pot erradicar completament, però amb l’ajuda de l’odontòleg la podem controlar i detenir-ne els efectes nocius sobre la nostra salut bucal. El tractament de la periodontitis inclou un programa de revisions i manteniment combinats amb la neteja professional amb curetatges i una millora en els hàbits d’higiene del pacient en el seu dia a dia.

La importància de la diagnosi

Abans de qualsevol actuació, és imprescindible portar a terme un bon diagnòstic i emprar aquelles eines que ens permetin obtenir una fotografia de l’estat real de les genives del pacient. Per això, cal dur a terme els següents passos:

  • Periodograma per mesurar les peces dentals i poder esbrinar el nivell de sagnat, la profunditat de la bossa periodontal, si existeix mobilitat i la presència de placa.
  • Radiografies periapicals o ortopantomografia per determinar el nivell de pèrdua òssia del pacient.
  • Cultiu bacterià en cas que sigui necessari, per administrar o no antibiòtics en funció de cada cas.

Desitja saber més sobre la periodontitis o piorrea? Demani cita o contacti amb nosaltres >