General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

Avui entrevistem a la Dra. Maria Caja, especialista en ortodòncia i que des de fa més d’un any tenim el privilegi que formi part de la nostra àrea d’ortodòncia.

La Maria fa més de deu anys que es dedica de manera exclusiva a l’ortodòncia. És titulada en odontologia i té el màster en ortodòncia i ortopèdia fàcil per la Universitat Autònoma de Barcelona. També està certificada en tècniques Invisalign i ortodòncia lingual Incògnit. Realitza els seus tractaments d’ortodòncia tant a pacients adults com infantils. Avui focalitzarem l’entrevista a parlar de l’ortodòncia dels pacients més petits.

Quines patologies o afeccions tracta l’ortodòncia infantil?

En la fase d’ortodòncia primerenca es treballen sobretot les bases òssies de les dents. Podem intervenir en alteracions òssies en els 3 plans de l’espai. En el vertical, es donen mossegades obertes, en el transversal mossegades croades, i en el sagital (de perfil) corregim alteracions en la posició del maxil·lar.

Des del punt de vista de l’ortodòncia, en què és diferència tractar a un nen vers tractar a un adult?

El nen, en estar en creixement, pot presentar a més alteracions en l’erupció dental que es convertiran després en alteracions en la posició de les dents definitives.

Quan hem de portar els nens a l’ortodontista?

La primera visita hauria de ser cap als sis anys.

Quin tipus d’afeccions relacionades amb l’ortodòncia poden aparèixer mentre encara hi ha les dents de llet?

Com ja hem comentat, totes les relacionades amb les bases òssies, apareixen i s’estableixen mentre el nen està en creixement i les dents són temporals, o de llet, com es diu de forma col·loquial.

En el cas dels aparells mòbils, què fem si els nens no se’ls volen posar?

Podem valorar fer un quadre de premis, cada dia de la setmana, on els nens comencin per posar-se l’aparell totes les nits, i posem un gomet en cada nit que el nen ha usat l’aparell. Després, això ho anem ampliant a les tardes. Jo no sóc partidària que els nens portin l’aparell a escola, ja que es tendeixen a perdre, i a més dificulta la parla.

Es pot corregir una mala col·locació mentre les peces definitives estan encara apareixent?

És important que les dents definitives surtin ja en una bona posició, ja que això és la millor retenció que li podem donar a les dents i ens assegura que les fibres que s’estableixen al seu voltant els mantenen rectes.

Ortodòncia infantil

Quin tipus d’afeccions relacionades amb l’ortodòncia poden aparèixer quan ja hi ha les peces definitives? Quins tipus de tractaments s’hi apliquin?

Quan tenim apinyament o alteracions de les bases òssies en un pacient ja adult, o amb poc romanent de creixement ossi, els tractaments van enfocats a canviar les inclinacions de les dents per a fer que casin en la millor oclusió possible. A vegades, pot arribar a ser necessari fer extraccions, o fins i tot intervenir aquestes bases òssies en un tractament quirúrgic, anomenat ortognàtic.

Com són les visites de seguiment en ortodòncia infantil?

Les visites solen ser mensuals, i van encarades a activar l’aparell que el nen porta en la boca i fer seguiments de l’erupció dental.

Ens podries ampliar una mica més en què consisteix l’ortodòncia Invisalign per a nens i adolescents?

Hi ha casos on necessitem una alineació simple que es pot fer amb ortodòncia mòbil tipus Invisalign, atès que només volem moure algunes dents en tractaments ràpids. En adolescents on el pacient ja té tota la dentició definitiva, pot usar-se de manera normal, com en els adults.

Com veus el futur immediat de l’ortodòncia infantil i juvenil? Podries fer-nos una predicció sobre com evolucionessin els tractaments?

Penso que anem cap a un futur més ple d’alineadors, i amb una certa reducció de visites presencials. Sempre tenint en compte que els tractaments d’ortodòncia són una rehabilitació oral completa, on canviem l’oclusió del pacient de manera definitiva i necessita control i supervisió.

***

Seguiu el dia a dia de la clínica a la nostra pàgina de Facebook o demaneu cita a través de la nostra pàgina de contacte.