A Salut Dental Penedès hem ampliat i personalitzat la unitat especifica infantil. I és per això, que avui entrevistem la Mireia Morera, amiga dels més menuts de la casa i odontopediatra de Salut Dental Penedès. La Mireia és Llicenciada en Odontologia per la UB, Màster en Odontopediatria i ha fet una residència a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Comencem pels bebès. Pot el xumet deformar les dents o separar-les?
Una complicació de l’ús prolongat del xumet és una compressió maxil·lar que pot donar lloc a una mossegada creuada o oberta, fent així que la posterior masticació no sigui la correcta.
Pot generar càries adormir-se amb la tetina a la boca?
Si el líquid que conté té sucre, sí, o bé si ha menjat quelcom amb sucre prèviament i no hi ha hagut una bona higiene amb raspall i pasta.
Cal netejar les genives als bebès que encara no tenen dents?
Es pot dur a terme per tal d’acostumar al nadó però no és necessari, ja que s’ha demostrat que les restes de llet materna que queden als rodets són beneficiosos pels nadons.
A partir de quan cal començar amb el raspallat? Quan cal afegir pasta de dents?
Cal començar a raspallar des que surt la primera dent.
Quines pastes de dents recomanes?
Ha de ser una pasta amb 1000 ppm de fluor. Segons l’edat es regula la quantitat de pasta que es posa al raspall.
Què podem fer per a prevenir les càries al màxim durant la primera infància?
Raspallat 2 vegades al dia amb pasta de 1000 ppmF, fil dental a la nit abans del raspallat, escopir la pasta dental i no glopejar aigua després del raspallat (substituïble per un col·lutori). És molt important evitar la ingesta de sucre.
Quan ha de ser la primera visita a l’odontopediatra?
Idealment al primer any d’edat per tal de donar les pautes de prevenció i així evitar que aparegui patologia.
Què cal fer perquè els nostres fills no tinguin por a l’odontopediatra?
Normalitzar-ho, és una visita de revisió on tan sols es compten les dents i veiem que tot estigui bé. Si nosaltres no tenim por al dentista, els nostres fills tampoc en tindran.
Què cal fer quan els nens comencen a canviar les dents?
Raspallar molt bé i ajudar als infants, ja que necessiten un esforç extra, ja que les dents noves surten amb un esmalt més immadur i la geniva està més sensible.
Per què algunes dents definitives en nens tenen un color una mica més groguenc del normal, encara que duguin a terme una bona higiene bucal?
El canvi de color entre les dents temporals i permanents és evident quan ambdues estan en boca perquè les veiem les unes al costat de les altres. El canvi de color es deu a una diferent composició entre les dents temporals i les definitives.
Quins danys en l’esmalt poden donar-se durant els primers anys de les dents definitives i com podem evitar-los?
Càries (amb totes les instruccions que hem donat abans) i hipoplàsies-hipomineralitzacions, que són zones amb un esmalt de menor qualitat-quantitat (que no es poden evitar però sí que es pot evitar que es cavitin amb les instruccions de prevenció que hem donat).
Encara que aviat li farem una entrevista a l’ortodontista pediàtrica de la clínica, ens agradaria saber la teva opinió: Quan hem de preocupar-nos per les dents que apareixen desviades?
Quan erupcionen els primers molars permanents cal fer una revisió, per veure en quina posició oclouen i també controlar les dents anteriors.
***
Seguiu el dia a dia de la clínica a la nostra pàgina de Facebook o demaneu cita a través de la nostra pàgina de contacte.
0 Comments