General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

La Mireia Morera ha visitat recentment Senegal per col·laborar com a odontopediatra a un municipi anomenat Kafountine i avui l’entrevistem per saber com a estat la seva experiència. La Mireia treballa com a odontopediatra a Salut Dental Penedès i és Llicenciada en Odontologia per la UB, Màster en Odontopediatria i ha fet una residència a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Perquè has anat al Senegal a col·laborar com a odontopediatra?

Fa uns anys que intento marxar una vegada a l’any a fer cooperació internacional.
Penso que no tothom té la mateixa sort de tenir els nostres recursos, i la millor manera en la qual jo puc ajudar és realitzant una acció directa com és l’assistència dental.

Mireia Morera a Kafoutine, Senegal

Quina diferència hi ha entre treballar d’odontopediatra a Vilafranca o fer-ho al Senegal?

N’hi ha moltíssimes! Per començar les instal·lacions, al Senegal hi ha cadires dentals que funcionen però normalment es treballa en bancs, lliteres o cadires com a tal.

L’instrumental rotatori (turbina, contra angle) funciona depenent de si hi ha electricitat o no, així com l’aspiració, conseqüentment, depenem de factors externs per poder realitzar part de la nostra feina.

Amb quina organització has anat? Ens pots explicar alguna cosa més d’aquesta organització?

Aquest cop he viatjat amb DentalCoop. És una ONG que fa anys que treballa sobretot a Àfrica. Fa 10 anys va començar amb el projecte de clínica dental a Kafountine, dins el centre de salut del poble.

Ens pots descriure Kafountine?

És un poble costaner al sud del Senegal, a la regió de Casamance. Hi ha un port on es pot observar com descarreguen les barques i el procés d’assecament del peix, que és molt interessant. Té una part de platja també on es pot anar a caminar i relaxar-se després del bullici del port.

Connectant amb el poble, hi ha un carrer principal on es troben l’ajuntament, botigues, algun negoci i el mercat. I és a partir d’aquest carrer, on el poble s’estén cap ambdues bandes on trobem cases, boscos i camins amb llurs plantes, animals i arbres ben diferents.

Mireia Morera a Kafoutine, Senegal

Quant ha durat la teva estada? Com t’hi has trobat? A on t’has allotjat?

Hi he estat dues setmanes i hem dormit a casa d’en Jaume. En Jaume és un home de Calella de Mar que fa 14 anys que viu a Kafountine. Té un bar/restaurant al centre del poble amb menjar boníssim, on té dues casetes petites: una per a ell i una per als voluntaris.

Els beneficis del restaurant es destinen a les tasques d’escolarització d’adults i de nens que ell duu a terme amb l’organització Catalunya Casamance.

Quines són les malalties o problemes bucals més comuns que has tractat?

Malauradament, la dieta és molt ensucrada i la higiene bucal és inexistent; així que els tractaments més realitzats van ser exodòncies de molars.

Mireia Morera a Kafoutine, Senegal

Com són els nens Senegalesos?

Respectuosos, atents, tímids i divertits. Vam tenir la sort de poder visitar una de les escoles del poble i poder estar amb les famílies de la gent amb qui convivíem. És meravellós tenir la sort de poder aprendre, simplement observant el tarannà d’una cultura diferent.

Mireia Morera a Kafoutine, Senegal

Com es prenen la visita al dentista?

La majoria de nens que venien era perquè tenien dolor i/o flegmons de repetició. Marxaven molt agraïts, ja que després de temps amb molèsties i dolor, el problema s’havia resolt.

***

Seguiu el dia a dia de la clínica a la nostra pàgina de Facebook o demaneu cita a través de la nostra pàgina de contacte.