General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

En motiu del Dia sense Tabac us volem parlar de les cigarretes electròniques i la relació que tenen amb la salut bucal.

El consum de cigarretes electròniques ha incrementat en els últims anys amb el pensament que son menys perjudicials per la salut del fumador. En moltes ocasions, s’utilitza com ajuda per deixar de fumar. Tot i que els líquids per vapejar no porten la majoria de productes nocius del tabac també son perjudicials al tenir nicotina i altres compostos com el propilenglicol i la glicerina, que comporten efectes perjudicials al sistema pulmonar.

Tot i que encara sembla aviat per a fer valoracions sobre aquests productes, ja que no tenim un historial a llarg termini, tenim clar que són una nova amenaça per a la salut bucal de les persones que els utilitzen. Un estudi de la Organització Mundial de la Salut del 2010 va analitzar les substàncies que portaven els líquids de vapejar i va detectar “nivells de nitrosamines, compostos específics del tabac que són cancerígens reconeguts”

L’hàbit de fumar, tant si es tabac com cigarretes electròniques, tenen efectes perjudicials per a la nostra salut bucal com poden ser:

Augment del risc de càncer oral: els diferents productes que s’inhalen al fumar son altament perillosos i comporten un elevat risc de càncer.
Retrocés de la línia de les genives: La nicotina causa la vasoconstricció de les genives, que a la vegada, els causa la mort. La nicotina no deixa que la sang de les genives s’oxigeni i li provoca falta de nutrients. Genives irritades o que sagnen fàcilment són clars indicadors de problemes dentals però amb el consum de nicotina s’amaguen aquests indicadors que fan que sigui més difícil detectar-ho
Gingivitis: Degut a l’exposició de la boca a la nicotina, s’inflamen les genives
Periodontitis: Els casos no tractats de gingivitis, poden derivar a periodontitis.
Acumulació de bactèries: La nicotina provoca una producció reduïda de saliva i això fa que les bactèries s’acumulin més a la boca, provocant més placa dental del que una boca sana pot suportar.
Augment del risc de càries: La placa dental, l’acumulació de bactèries i la irritació de les genives comporten un risc de càries més elevat.
Agreuja els casos de bruxisme: Al ser la nicotina un estimulant muscular, fa que s’agreugin els casos de bruxisme.
Un perill que no molta gent n’és conscient, es que les cigarretes electròniques no passen tantes regulacions com és el cas del tabac. Així que no es pot assegurar al 100% que siguin menys nocius que el tabac tradicional.

Per a un bon manteniment de la salut bucal, i encara més si sou fumadors, es indispensable visitar el teu dentista de confiança com a mínim un cop l’any.