General Prim, 9 Vilafranca del Penedès 93 819 91 10

Recentment La Vanguardia ha publicat un article que parla de la importància que té tenir cura de la salut dental relacionat amb el món de l’esport. Avui al nostre blog us expliquem el perquè.

Els problemes bucals poden afectar a la resta del nostre organisme. Tothom pot veure’s afectat per aquests problemes, però els esportistes tenen una afectació més significativa al posar els seus cossos al límit.

El que fins ara semblava una afirmació sense suport científic comença a tenir proves. En els últims anys s’ha estudiat la relació entre el sistema estomatognàtic, o el que és el mateix, els òrgans i teixits gràcies als que mengem, masteguem, deglutim, parlem o somriem, i el control de la postura.

Segons una investigació que ha dut a terme el departament de fisiologia de la Universitat de Barcelona amb la Universitat d’Innsbruck (Àustria), liderat per Sonia Julià-Sánchez i publicat a Neuroscience Letters i Motor Control, “hi ha una influència recíproca entre els responsables de les funcions de mastegar i de l’equilibri, i entre els músculs masticatoris i els cervicals”. Una oclusió dental defectuosa crea desequilibris que acaben per afectar la postura i faciliten les lesions. S’estima que el 30% dels dolors musculars del coll o l’esquena es deuen a que el pacient no mastega de forma correcta.

Migranyes, problemes cervicals i dolor mandibular. Bruxisme i les seves conseqüències com ansietat o tensió. Excessiva sensibilitat dental. Insomni, disfunció erèctil, problemes respiratoris, musculars, articulars i cardiovasculars. Aquests problemes, entre altres, es poden alleugerar amb ortodòncia. És per aquest motiu, que cada vegada més, adults d’entre 30 i 45 anys es plantegen tractaments correctius.

La mala salut dental es relaciona també amb les lesions musculars. El motiu científic és que la sang trasllada les bactèries de les infeccions bucodentals als músculs i articulacions, cosa que es manifesta en forma de fatiga muscular i cansament excessiu.

Per aquests motius, és aconsellable fer una exploració bucal almenys dues vegades l’any (coincidint una d’elles amb la pretemporada) i fer un seguiment exhaustiu al llarg de la competició. Quan un esportista, a qualsevol edat, té un descens en la seva capacitat física o el seu rendiment, pateix una lesió muscular o articular de causa dubtosa, no està de més buscar els motius en la salut bucal.

Pots llegir la noticia complerta aquí